Aloë (vera)

Wetenschappelijke naam

Aloe barbadensis Miller

Aloë vera medicinaal zonnebrand schaafwonden
Fotograaf: Honustyle123

Bij welke klachten kun je deze plant gebruiken:

  1. Zonnebrand
  2. Schaafwonden
  3. Verstopping

Kwaliteitseisen

Aloë vera ~ medicinaal ~ zonnebrand ~ schaafwonden

Aloë vera kent twee toepassingen: de gel uit de bladeren werkt verzachtend op de huid bij zonnebrand en schaafwonden. Daarnaast wordt aloë vera medicinaal gebruikt wanneer het wordt ingenomen: het kan dan verlichting bieden bij verstopping.

Geneeskrachtige planten bevatten een werkzame stof. Van die stof moet voldoende aanwezig zijn in een product, anders kan het niet werken. Bij aloë is de werkzame stof afhankelijk van de aloësoort: Barbados aloë of Kaapse aloë. Ga je aloë vera aanschaffen?

Let dan op:

Voor inwendig gebruik bij verstopping dient Barbados aloë tenminste 28% hydroxyanthraceenderivaten (barbaloïne) te bevatten.
Voor Kaapse aloë is dit percentage 18%.

Dit moet op de verpakking staan. Let hierop bij aanschaf, anders kan het gebeuren dat je een middel hebt dat niet voldoende werkzaam is.

Gebruikte plantdelen

Sap van de bladeren

Dosering en gebruik

Dagdosis voor volwassenen:

Bereidingen met 10 – 30 mg barbaloïne in te nemen vóór het slapen.

Hier vind je meer informatie over het doseren van kruiden. Voor verdere informatie over het specifieke gebruik van aloë (vera) raadpleeg het etiket en/of een deskundige.

Veiligheid

Uitwendig gebruik bij zonnebrand en schaafwonden.

Inwendig gebruik:
Alleen kortdurend gebruiken; niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder aanwijzingen van een arts. Niet gebruiken bij onverklaarde buikklachten of andere darmproblemen. Toepassing stoppen bij optreden van diarree of pijn.

Barbados aloë heeft interacties met een aantal receptplichtige geneesmiddelen. Raadpleeg een arts vóór het innemen van Barbados of Kaapse aloë-preparaten.

Zwangerschap en borstvoeding: niet gebruiken zonder overleg met zorgprofessional.

Niet gebruiken bij kinderen onder de 10 jaar.