Arganolie: voedingswaarde en cosmetische toepassingen

2 januari 2022
Arganolie

Arganolie is voedzaam, maar vooral bekend vanwege de cosmetische toepassingen. Het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Nutrition publiceerde een artikel over arganolie (Argania spinosa).

De arganboom komt van oorsprong vooral in Marokko voor, en wordt gekweekt in de woestijnen van Zuid-Afrika, Spanje, Koeweit, Mexico, Tunesië en Israël. In Marokko beschermt een programma de arganpopulatie vanwege de sociale en economische belangen.

Arganolie wordt gebruikt in voedingsmiddelen en cosmetische producten. De bladeren, vruchten en olie van de arganboom bevatten voedingsstoffen en bioactieve stoffen die in arganproducten op de markt zijn gebracht. Cosmetische arganolie wordt rechtstreeks op de huid of het haar aangebracht en wordt gebruikt om vele soorten huidafwijkingen te behandelen, met name jeugdacne en waterpokken. Het wordt over het algemeen gebruikt als een vochtinbrengende crème voor een droge of slappe huid. Toegevoegd aan shampoo kan de olie het haar een voller en glanzender uiterlijk geven.

Bij de productie van arganolie komen verschillende controles kijken om de kwaliteit van de olie te meten. Door deze analyses wordt de nauwkeurigheid van de productetiketten gegarandeerd: de versheid van de olie wordt gespecificeerd met betrekking tot hydrolytische en oxidatieve veranderingen. Het identificeren van verontreinigingen maakt ook deel uit van de kwaliteitscontrole. Een organoleptische analyse is een essentieel criterium voor succesvolle marketing en een belangrijk onderdeel van de evaluatie van arganolie van voedingskwaliteit.

Ondanks al deze kwaliteitscontroles zijn er ‘valse’ arganolieproducten in omloop, waarbij de olie met goedkopere oliën wordt vermengd. Daarom worden er verschillende officiële analytische methoden gebruikt om vervalsing op te sporen in zowel cosmetische als voedselveilige arganolie. Vervalsing van arganolie met goedkopere oliën die rijk zijn aan linoleenzuur kan goed worden opgespoord door gaschromatografie te gebruiken om de vetzuursamenstelling te bepalen. Andere methoden om vervalsing te detecteren bestaan uit kwantificering van tocoferolen, koolwaterstoffen, ferulazuur, triglyceride en stigmasta-3,5-dieen; en bepaling van het gehalte aan onverzeepbare stoffen.

Er worden verschillende officiële analytische methoden gebruikt om vervalsing op te sporen in zowel cosmetische als voedselveilige arganolie. Vervalsing van arganolie met goedkopere oliën die rijk zijn aan linoleenzuur kan goed worden opgespoord door gaschromatografie te gebruiken om de vetzuursamenstelling te bepalen. Andere methoden om vervalsing te detecteren bestaan uit kwantificering van tocoferolen, koolwaterstoffen, ferulazuur, triglyceride en stigmasta-3,5-dieen; en bepaling van het gehalte aan onverzeepbare stoffen.

Lees hier het hele artikel.