Beter zicht dankzij cacao

28 februari 2023
beter zicht dankzij cacao

Beter zicht dankzij cacao: de doorbloeding van het netvlies bepaalt voor een belangrijk deel hoe scherp we zien, onder meer bij de overgang tussen dag en nacht, wanneer de ‘staafjes’ in het netvlies het overnemen van de kegelvormige cellen (de ‘kegeltjes’). Verschillende polyfenolen kunnen de perifere doorbloeding stimuleren. Een gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische crossover-studie met 37 deelnemers van gemiddeld 22 jaar zonder visusklachten onderzocht het effect van suppletie met polyfenolen uit bessen (een mix van gevriesdroogde frambozen, rode, zwarte en blauwe bessen) en uit pure, biologische, vetarme cacao (7% polyfenolen).

Het bleek dat vooral cacaoconsumptie het scherp zien verbeterde. Hierbij bleken flavanolen en theobromine in de cacao de belangrijkste inhoudsstoffen. Na inname van het bessenextract werd geen significant verschil met de controlegroep gezien. Geen van beide suppleties verbeterde het zicht bij, of de aanpassing aan, de overgang van licht naar donker.

REFERENTIE | Puell MC. et al. The acute effect of cocoa and red-berries on visual acuity and cone-mediated dark adaptation in healthy eyes. J Funct Foods. 2021;81:104435.

Bericht eerder gepubliceerd in Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2022 nr. 4.