Cranberry bij blaasontsteking: een review

8 mei 2023
cranberry bij blaasontsteking

Dat cranberry bij blaasontsteking of andere urineweginfecties kan helpen is inmiddels vrij bekend. Een systematische review en meta-analyse geeft inzicht in de onderzoeken naar de werkzaamheid van cranberry’s (Vaccinium macrocarpon).

Maar liefst 150 miljoen mensen per jaar krijgen te maken met urineweginfecties. Vooral bij vrouwen komt dit soort infecties vaak voor: 20 tot 30% van de vrouwen wereldwijd hebben herhaaldelijk te maken met blaasontstekingen of andere urineweginfecties. Sommige mensen zijn er extra vatbaar voor: zwangeren, kinderen en ouderen met inwendige katheters bijvoorbeeld.

Met deze review en meta-analyse wilden de onderzoekers de effecten van cranberry’s op het voorkomen en behandelen van urineweginfecties bij vatbare groepen evalueren.

De onderzoekers hebben 23 studies kunnen includeren die qua opzet en methode van voldoende kwaliteit waren. In totaal namen aan alle onderzoeken bij elkaar bijna 4000 patiënten deel. Bij 15 van de onderzoeken werd cranberrysap gebruikt, bij 12 onderzoeken ging het om cranberrycapsules en bij 1 werden zowel cranberrysap als capsules gebruikt. Al deze onderzoeken waren placebogecontroleerd.

De conclusie van de review is dat suppletie met cranberry bij blaasontsteking of andere urineweginfecties werkt: de infecties komen significant minder vaak terug bij vatbare patiënten. De onderzoekers concluderen dat cranberry een veelbelovende aanvullende therapie kan zijn voor het voorkomen van urineweginfecties bij vatbare patiënten.

Lees hier de abstract van de review >>