De werkzaamheid van ginseng: nieuwe ESCOP-monografie

26 juni 2023
Ginseng geneeskrachtig kruid uitputting vermoeidheid herstel

De werkzaamheid van ginseng (Panax ginseng) is beschreven in een nieuw uitgebrachte ESCOP-monografie.

De European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) geeft plantenmonografieën uit waarin de werkzaamheid, dosering en veiligheid wordt beschreven van veelgebruikte geneeskrachtige planten en kruiden. De monografieën zijn gebaseerd op wetenschappelijke gegevens. Infofyto gebruikt onder meer de gegevens van de ESCOP-monografieën als bron voor de informatie op deze site.

Ginseng wordt gebruikt bij verminderde mentale en fysieke capaciteiten zoals zwakte, uitputting, vermoeidheid en concentratieverlies.  Ook wordt het gebruikt tijdens herstel.

ONDERZOEK MET GINSENG

Farmacologische studies naar de werkzaamheid van ginseng bij mensen hebben betrekking op effecten op lichaamsbeweging en mentale prestaties, cognitie en stressrespons, evenals op immunomodulerende en antioxiderende eigenschappen. Gecontroleerde klinische onderzoeken met ginseng toonden effecten aan op vermoeidheid, kwaliteit van leven, cognitieve en psychologische functies, op luchtwegaandoeningen, droge-ogensyndroom, metabool syndroom en erectiele functie.

ESCOP-MONOGRAFIE GINSENG

In de monografie worden de verschillende onderzoeken beschreven en samengevat. Ook beschrijft de monografie de wetenschappelijke consensus als het gaat om de optimale dosering en gebruiksduur van ginseng, bijwerkingen en contraindicaties, speciale waarschuwingen en interacties met andere geneesmiddelen.