Omzet kruidensupplementen in de VS flink gestegen

21 februari 2022

In de VS is de omzet van kruidensupplementen sinds 2010 elk jaar flink toegenomen. De omzet in deze branche bedroeg in 2010 nog zo’n 5 miljard dollar, maar in 2019 was dat bijna verdubbeld tot 9,6 miljard dollar. Meer dan de helft van deze supplementen wordt online besteld en dit kanaal wordt relatief steeds belangrijker. Gemengde kruiden worden ongeveer twee keer zoveel verkocht als enkelvoudige preparaten. De omzet van CBD (uit Cannabis sativa) steeg in 2019 met maar liefst 872%. Belangrijke omzetstijgers waren verder Sambucus spp., Withania somnifera, Epimedium spp. en tarwegras.

Het genetisch onderzoek naar planten leidt regelmatig tot aanpassing van de namen van geslachten, soorten en soms hele families. Zo werden onder meer Ononis spinosa en O. repens samengevoegd tot twee variëteiten van O. repens. In 2017 werd de soort Rosmarinus officinalis L. ingevoegd in het geslacht Salvia, als Salvia rosmarinus Spenn.

Vanaf 2020 is de omzet echter nog veel beter, met in de eerste helft een verdrievoudiging van de omzet van Echinacea– en Sambucus-producten ten opzichte van 2019. Ook de omzet van oregano-olie, Astragalus-wortel en diverse Chinese paddenstoelen groeide flink en er werden zelfs regelmatig tekorten gemeld.

Ook plantaardige antistress- en slaapmiddelen lieten goede omzetcijfers zien – met dank aan Covid-19.

AUTEUR | TEDJE VAN ASSELDONK
Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2021 nr. 2

BRON | Smith et al. Market report. Herbalgram 2020;127:54-69.