Vervalsingen in etherische oliën

31 juli 2023
Vervalsingen in etherische oliën

Vervalsingen in etherische oliën: online worden soms dubieuze en zelfs gevaarlijke producten verkocht. Een onderzoek brengt deze vervalsingen in kaart.

Etherische oliën hebben verschillende therapeutische en cosmetische toepassingen. Er is dan ook veel vraag naar. Het aanbod is echter minder ruim, waardoor er vervalsingen en verdunningen op de markt komen.

Voor het onderzoek werden in totaal 31 oliemonsters aangeschaft via webshops, apotheken en gerenommerde parfumhuizen. Het ging daarbij om etherische olie van bergamot, mandarijn en neroli. Deze monsters werden geanalyseerd op hun chemische samenstelling (verbindingen), vervalsing en verdunning. Hiervoor werd de ISO AFNOR-standaard gebruikt.

Uit de analyse bleek dat slechts drie oliën voldeden aan de normen voor alle verbindingen, binnen elke oliesoort was er één olie van perfecte kwaliteit. De overige monsters voldeden slechts aan een deel van de verbindingen, of erger: ze bestonden uit sterk verdunde olie (waarschijnlijk met een plantaardige olie) en/of bevatten synthetische geurstoffen of parfumoplosmiddelen. Opvallend was dat de duurste oliën niet aan de normen voldeden

Volgens de resultaten van de auteurs  van het onderzoek voldeed meer dan 45% van de geanalyseerde monsters niet aan de vooraf gemeten normen voor chemische samenstelling en was meer dan 19% verdund met oplosmiddelen zoals propyleen, dipropyleenglycol, TEC en plantaardige olie, of met een goedkopere etherische olie. Problemen met veroudering, oogst en productie kunnen ook bijdragen aan de verschillen in kwaliteit. Omdat het geen oplossing is om simpelweg de duurste olie te kopen, is de zekerste keuze voor consumenten om etherische oliën te kopen van bekende leveranciers die zich inzetten voor strenge kwaliteitscontrole.

Vervalsingen in etherische oliën komen dus vaak voor. Als kanttekening bij dit onderzoek werd opgemerkt dat de onderzoekers ervoor kozen om de monsters via online parfumhuizen te kopen, aangezien de meeste parfumeurs isolaten en/of synthetische reproducties gebruiken in plaats van de pure essentiële oliën. Kleine natuurlijke parfumeurs zouden een betere bron zijn geweest. Ook kleinere, duurzame producenten van etherische olie hadden mogelijk andere resultaten opgeleverd.
Lees hier het hele artikel >>