Veiligheid en dosering

Kruiden zijn over het algemeen veilig om te gebruiken. Maar als je zelf kruiden in het wild plukt, moet je wel kennis van zaken hebben. Giftige plantensoorten zoals de boterbloem of digitalis zijn soms zomaar als onkruid mee geplukt in een handvol brandnetels. Voor medicinaal gebruik is het zelf plukken van een kruid niet aan te raden.

Kwalitatief goede kruidenextracten zijn vaak gestandaardiseerd op werkzame stof en nagekeken op vervuilende stoffen zoals zware metalen en aromatische koolwaterstofverbindingen uit uitlaatgassen.

De veiligheid van kruiden is afhankelijk van een juist gebruik. Te veel, te lang en te hoog doseren brengt risico’s met zich mee. Niet alle kruiden kunnen zonder meer worden ingenomen bij zwangerschap of borstvoeding. Evenmin kunnen ze zonder meer ingenomen worden door kinderen. Dit soort informatie moet in de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het product staan.

Lees altijd vóór het kopen van een product het etiket. Let niet alleen op de gebruiksaanwijzing maar ook op de waarschuwingen. Die kunnen gaan over bijwerkingen en mogelijke interacties (wisselwerkingen) met geneesmiddelen. Door interacties kan het effect van een geneesmiddel minder worden, of juist ongewenst versterkt. Dat geldt vooral voor ouderen die geneesmiddelen gebruiken; ook hun verzorgenden dienen hierop alert te zijn.

Lees ook altijd de productinformatie in de verpakking – de bijsluiter.

Als je onder behandeling bent van een arts, vertel dan welke kruidenpreparaten je gebruikt en vraag of ze gecombineerd mogen worden met je geneesmiddelen. De arts kan dit voor je nagaan. Je kunt de vraag ook aan je apotheker stellen; die zoekt dit dan voor je uit.

Ginkgo natuurlijk middel dementie etalagebenen tinnitusfytotherapie-hart-en-vaatziekten