Citroenmelisse bij angststoornissen en depressies – een review

30 november 2022
citroenmelisse bij angststoornissen en depressies

Kan je verlichting verwachten van citroenmelisse bij angststoornissen en depressies? Onderzoekers analyseerden tien wetenschappelijke artikelen om een antwoord op deze vraag te vinden.

Ongeveer een derde van alle mensen wordt getroffen door een angststoornis. Ook depressies komen veelvuldig voor: 300 miljoen mensen wereldwijd krijgen met deze ziekte te maken. Medicatie kan verschillende bijwerkingen hebben, vooral na langdurig gebruik. Kruidenproducten kunnen een goede aanvulling of vervanging zijn vanwege hun lage toxiciteit, minder bijwerkingen en toegankelijkheid.

CITROENMELISSE

Citroenmelisse wordt van oudsher gebruikt bij verschillende psychiatrische klachten. Van dit kruid zijn anti-angst, antidepressieve, slaapbevorderende – en neuroprotectieve effecten aangetoond.

REVIEW

Voor deze review zijn na een grondige screening tien artikelen overgebleven om geanalyseerd en met elkaar vergeleken te worden. Vijf onderzoeken bij in totaal 375 patiënten lieten een significante verlaging van de gemiddelde angstscore zien in de citroenmelissegroep in vergelijking met placebo. Drie onderzoeken met in totaal 233 patiënten toonden een significante vermindering van de gemiddelde depressiescore voor de citroenmelissegroep in vergelijking met placebo.

Als bijwerkingen zijn gemeld voor citroenmelisse: hoofdpijn, EEG-veranderingen, verminderde alertheid, slaapstoornissen en ontwenningsverschijnselen. Ook werd aangeraden om voorzichtig te zijn als patiënten een probleem hebben met de schildklierfunctie hebben, aangezien citroenmelisse mogelijk schildklierhormonen kan remmen. In het algemeen staat citroenmelisse echter bekend als veilig. Er zijn geen meldingen bekend van toxiciteit.

De conclusie van deze review is dat citroenmelisse bij angststoornissen en depressies symptomen kan verbeteren en goed wordt verdragen. Wel is er behoefte aan standaardisatie. Ook moet nog nader onderzocht worden wat de optimale dosis en gebruiksduur is.

Kijk hier voor een abstract van deze review.