Kurkuma bij metabool syndroom

10 april 2023
kurkuma bij metabool syndroom

Kurkuma bij metabool syndroom gebruiken kan helpend zijn bij symptomen die bij metabool syndroom horen. Dat blijkt uit een onderzoek waarin curcumine (de werkzame stof in kurkuma) werd vergeleken met placebo.

Metabool syndroom komt relatief vaak voor: 20-45% van de wereldbevolking wordt door dit syndroom getroffen. Het is een verzameling van klachten die met de stofwisseling te maken hebben. Klachten die bij metabool syndroom horen zijn obesitas, hoge bloeddruk, hoge bloedglucose en verstoorde cholesterolwaardes. De aandoening verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en valt vaak samen met diabetes type 2.

KURKUMA BIJ METABOOL SYNDROOM

Het gebruik van kurkuma bij metabool syndroom kan verbetering van sommige van de klachten opleveren. Curcumine is de werkzame stof in kurkuma (ook bekend als geelwortel of Curcuma longa). Van curcumine is bekend dat het de insulinegevoeligheid verbetert, ontstekingen remt en hoge bloeddruk vermindert.

Een probleem is dat curcumine niet goed door het lichaam kan worden opgenomen. Dit komt doordat de stof niet goed oplosbaar is in water, slecht door het maag-darmstelsel wordt opgenomen en snel weer wordt uitgescheiden door het lichaam. Sommige producten met curucumine in een nanoformulering hebben een aanzienlijk betere oplosbaarheid en biologische beschikbaarheid dan curcuminepoeder.

ONDERZOEK CURCUMINE BIJ METABOOL SYNDROOM

In een Iraans onderzoek werden 50 deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg dagelijks een capsule met 80 mg nano-micel curcumine, oftewel goed opneembare curcumine. De andere groep kreeg een placebocapsule. Beide groepen namen de capsule gedurende 12 weken.

Na 12 weken waren er géén significante verschillen in de groepen als het ging om omvang (obesitas) of bloeddruk (onderdruk). Wel waren er significante verschillen in daling van de plasma-TG-spiegels en de β-celfunctiescores waren beter in de curcuminegroep.

De resultaten waren vergelijkbaar met de eerdere studie van de auteurs met 1500 mg / dag curcuminepoeder bij patiënten met diabetes type 2.

Lees hier het abstract van het artikel