Wilde planten eten in Italië

3 oktober 2022
Meidoorn natuurlijk middel bloedsomloop hartkloppingen

Meidoornbessen als specerij, kattenkruid bij geitenvlees, gepekeld paardenbloemblad en iepenzaad in salades: wilde eetbare planten zijn een essentieel onderdeel van de voeding van mensen in het Middellandsezeegebied.

Riccardo Motti (Universiteit van Napels) heeft uitgezocht welke wilde planten in Italië worden gebruikt als smaakmaker in het eten. Het doel van zijn onderzoek was onder andere het documenteren van de plantenkennis met betrekking tot wilde kruiden en specerijen en het onderzoeken welke planten het meest worden gebruikt in het eten.

Op basis van 34 onderzoeken tussen 1963 tot 2020 vond hij 78 wilde soorten die in Italië worden gebruikt als kruid of specerij. De plantensoorten behoren tot 19 families en 49 geslachten. Lamiaceae (38,8%) is de meest genoemde familie, gevolgd door Amaryllidaceae (12,5%), Apiaceae (11,3%), Asteraceae (7,5%) en Rosaceae (6,3%). Het meest soortenrijke geslacht is Allium (9 soorten), gevolgd door Mentha (8), Thymus (6) en Salvia (5). Bladeren (63,0%) waren de meest gebruikte plantendelen, gevolgd door fruit (10,9%) en bloemen (8,7%). De overige delen (onder andere bollen, zaden en wortels) zijn goed voor 17,4% in totaal.

Op basis van de verkregen resultaten maakte Motti een overzicht met daarin de soort, familie, volksnaam, gebruikte plantendelen, Italiaanse regio waar het gebruik van de soort is gemeld, bibliografische citaten en therapeutische toepassingen.

Motti concludeert niet geheel verrassend dat de wilde planten die als kruiden en specerijen worden gebruikt de Italiaanse volkskeuken verrijken. Ondergetekende auteur zou willen toevoegen dat de therapeutische indicaties die Motti aangeeft erg onvolledig zijn, maar de culinaire toepassingen zijn des te interessanter.