Lijnzaad

Wetenschappelijke naam

Linum usitatissimum L.

Fotograaf: Manfred Richter

Bij welke klachten kun je deze plant gebruiken:

  1. Verstopping
  2. Prikkelbaredarmsyndroom

Kwaliteitseisen

Lijnzaad ~ natuurlijk middel ~ verstopping, PDS

Lijnzaad wordt als natuurlijk middel gebruikt bij verstopping en prikkelbaredarmsyndroom (PDS).

Geneeskrachtige planten bevatten een werkzame stof. Van die stof moet voldoende aanwezig zijn in een product, anders kan het niet werken. Ga je lijnzaad aanschaffen?

Let dan op:

Lijnzaad moet een zwelgetal van tenminste 4 aan kunnen tonen. Het zwelgetal geeft aan hoeveel water de plant aan zich kan binden. In dit geval: kan ten minste het viervoudige van het eigen gewicht aan water binden.

Dit moet op de verpakking staan. Let hierop bij aanschaf, anders kan het gebeuren dat je een middel hebt dat niet voldoende werkzaam is.

Gebruikte plantdelen

Zaad

Dosering en gebruik

Dagelijkse dosis:

Volwassenen en kinderen boven de 12 jaar: 5 gr hele, vers geplette lijnzaden na wellen in water met een glas vloeistof 3x daags. De ontlastende werking begint na 18 tot 24 uur.

Hier vind je meer informatie over het doseren van kruiden. Voor verdere informatie over het specifieke gebruik van lijnzaad raadpleeg het etiket en/of een deskundige.

Veiligheid

Niet gebruiken bij problemen die tot afsluiting van de darm kunnen leiden of acute pijn in maag- en darmgebied van verschillende oorsprong.

Lijnzaad dat al geweld is, moet met minstens 10x de hoeveelheid vloeistof ingenomen worden om darmafsluiting te voorkomen.

De opname van gelijktijdig ingenomen medicijnen kan vertraagd zijn.

Diabetici moeten rekening houden met een mogelijke vertraagde opname van glucose.

Raadpleeg bij zwangerschap, borstvoeding en bij gebruik voor kinderen een deskundige.