Stinkende gouwe

Wetenschappelijke naam

Chelidonium majus L.

Stinkende gouwe natuurlijk middel spijsvertering maag galblaas
Fotograaf: Carola68

Kwaliteitseisen

Stinkende gouwe ~ natuurlijk middel ~ spijsvertering, maag, galblaas

Stinkende gouwe wordt als natuurlijk middel toegepast bij spijsverteringsklachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook bij maag- en darmkrampen en galblaasklachten kan het worden gebruikte.

Geneeskrachtige planten bevatten een werkzame stof. Van die stof moet voldoende aanwezig zijn in een product, anders kan het niet werken. Ga je stinkende gouwe aanschaffen?

Let dan op:

Stinkende gouwe moet minstens 0,6 % totaal alkaloïden (chelidonine) bevatten.

Dit moet op de verpakking staan. Let hierop bij aanschaf, anders kan het gebeuren dat je een middel hebt dat niet voldoende werkzaam is.

Gebruikte plantdelen

Bloeiende bovengrondse delen

Dosering en gebruik

Dagdosis voor volwassenen:

Dagelijks 1,2-3,6 g droog kruid  of overeenkomstige bereidingen. Dagelijks extracten met 9-24 mg chelidonine.

Hier vind je meer informatie over het doseren van kruiden. Voor verdere informatie over het specifieke gebruik van stinkende gouwe raadpleeg het etiket en/of een deskundige.

Veiligheid

Niet gebruiken bij afsluiting van galwegen, bestaande leverziekten en in combinatie met geneesmiddelen die bij leverziekten gecontra-indiceerd zijn.

Bij galstenen voor gebruik arts raadplegen. Leverenzymen en serumbilirubine moeten bij gebruik van meer dan 4 weken gecontroleerd worden. Er kunnen lichte spijsverteringsklachten optreden.

Niet gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Raadpleeg een deskundige bij gebruik voor kinderen.