Lavendel bij depressie – een review

30 mei 2022
Lavendel geneeskrachtig slaapstoornis rustgevend

Lavendel kan bij depressie een positief effect hebben. Depressie is een psychische stoornis die gepaard gaat met een aanzienlijke ziektelast. Om depressie te behandelen worden vaak antidepressiva voorgeschreven. Minder dan 50% van de klinische onderzoeken meldt echter dat antidepressiva superieur zijn aan placebo. Bovendien komen verschillende bijwerkingen zoals emotionele afstomping en verminderd libido vaak voor bij het gebruik van antidepressiva. Er is dus behoefte aan alternatieve behandelingen voor depressie. Preparaten gemaakt van lavendel (Lavandula angustifolia, Lamiaceae) hebben anxiolytische, antidepressieve, neuroprotectieve en ontstekingsremmende eigenschappen.

Hoewel veel klinische onderzoeken de antidepressieve eigenschappen van lavendel hebben onderzocht, zijn de resultaten niet overtuigend. Daarom was het doel van deze systematische review en meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) om de werkzaamheid van lavendel op de ernst van depressie te bepalen. Voor deze review werden in totaal 36 artikelen bestudeerd, waarvan 19 voor een kwalitatieve conclusie werden gebruikt en 17 voor een kwantitatieve.

De meeste onderzoeken gebruikten essentiële lavendelolie als aromatherapie. Andere studies gebruikten lavendel als huidcrème, aromamassage, kruidenthee en capsules. Alle vijf onderzoeken die de effecten van oraal ingenomen lavendel op depressie evalueerden, vertoonden verbeteringen in symptomen. Negen van de tien onderzoeken die aromatherapie gebruikten, vertoonden positieve antidepressieve effecten in vergelijking met de controlegroep. De vier onderzoeken waarbij aromamassage of toediening via de huid werd gebruikt, toonden positieve antidepressieve en anxiolytische effecten aan.

Effecten van lavendel bij depressie

Op basis van hun bevindingen concluderen de auteurs dat lavendel, vergeleken met placebo, significante antidepressieve effecten heeft bij patiënten met de diagnose depressie en bij patiënten met andere aandoeningen met bijkomende depressieve symptomen. Voor de laatste groep was orale toediening de meest effectieve toedieningsweg. Mogelijke mechanismen van lavendel in de pathofysiologie van depressie omvatten de blokkering van de glutamaat-N-methyl-D-aspartaat (NMDA) -receptoren, remming van serotoninetransporteiwitten en remming van spanningsafhankelijke calciumkanalen. Verdere klinische proeven met meer homogene populaties en rigoureuze ontwerpen zijn nodig.

Kritiek

In de peer reviews kwam de volgende kritiek op de review: de lavendeloliën die in de verschillende onderzoeken zijn gebruikt, zijn absoluut niet vergelijkbaar in hun samenstelling (en kwaliteit). Lavendeloliën die worden gebruikt voor aromatherapie worden anders vervaardigd dan lavendelolie voor oraal gebruik en dus zijn er aanzienlijke verschillen in samenstelling. Bovendien zijn lavendeloliën voor aromatherapie eerder cosmetica dan farmaceutica en worden daarom minder streng gecontroleerd. 

Kijk hier voor het abstract van deze review.